top of page

Ana Baba Koçluğu Nedir?  



Çocuk yetiştirmek, heyecan verici bir yolculuktur. Hoş sürprizlerin ve keyifli anların yanısıra çok çeşitli zorlukları da içeren bir yolculuktur bu. Bazen bu yolculuk yorucu gelmeye başlar, h​edefe ulaşıp ulaşamayacağınıza ilişkin kaygılarınız artar, hatta kimi zaman hedefi kaybetmiş olmaktan endişelenirsiniz. Böyle zamanlarda çocuk gelişimi konusunda bilgili, sizi dinlemeye hazır, hayallerinizi ve güçlerinizi yeniden keşfetmenize yardımcı olacak bir destek ararsınız. Ana baba koçu, işte bu desteği sunar. Amaç daha mutlu, keyifli ve istediğiniz gibi bir ebeveyn olmanıza yardımcı olmaktır. Bu süreçte, çocuklarınızın gelişimine ilişkin en güncel bilimsel verileri edinir, potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek olacak davranış tarzlarını içselleştirirsiniz.

 

Koçluk, psikoterapiden farklıdır. Psikpoterapide sorunlara ve nedenlerine odaklanarak çözüm yolları aranır. Koçlukta ise hedeflerin netleştirilmesine ve bu hedeflere ulaşmaya yönelik bir çalışma yapılır. Ana baba koçu bu çalışmada, çocuk gelişimine ilişkin bilimsel verileri kullanır; sizi bu yönde bilgilendirir.



Yardımcı olabileceğim konular?

 

Ana baba koçu, çocuğunuzla ilişkilerinizdeki her türlü soru ve sorunlarınızda yardımcı olur ve ebeveynliğin tadını daha çok çıkarmanızı kolaylaştırır. Aşağıda bu konulardan bazılarını listeledim. Yapacağımız öngörüşmede sizi rahatsız eden soruna yardımcı olup olamayacağımı belirteceğim. Yardımcı olamayacağımı düşünüyorsam kime başvurmanızın yararlı olacağına ilişkin fikir vermeye çalışacak, yardımcı olabileceğimi düşünüyorsam, çalışma yöntemim konusunda daha ayrıntılı bilgi vereceğim. 

 

Örnek konular

 

   *  Erken çocukluk dönemi: Uyku sorunları, yeme            sorunları, öfke nöbetleri, akran sorunları, yuva            ve anaokuluna uyum sorunları,  ekran başında          fazla zaman harcama vb. 

   *  Okul dönemi: Okula uyum sorunları, ödev                   savaşları, motivasyon ve başarıyı artırma                   yöntemleri, ekran başında fazla zaman                       harcama, sabahları kalkma ve akşamları yatma         kavgaları, akran sorunları vb.

   *  Ergenliğe geçiş, ergenlik sorunları 

   *  Kardeş kavgaları ve kardeş rekabeti

   *  Çocuklarla doğru iletişim yöntemleri 

   *  Ayrılık, boşanma, kayıp dönemleri 
 

Süreç

 

Yüzyüze ya da telefon/Skype aracılığıyla ayda iki ya da dört kez yaptığımız birer saatlik görüşmelerle birlikte çalışabiliriz. Randevularımızın arasında bana her zaman telefon ya da e-posta aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Süreç en az sekiz görüşme yapmamızı gerektirir, yani en az iki ay sürer. Her 

görüşmeden sonra, benden görüşme özetini içeren bir mesaj alacaksınız. Birlikte çalıştığımız süre içinde, görüşmeler dışında da mesaj ya da telefon aracılığıyla ile iletişimimizi sürdüreceğiz.​


Yöntem 



İlgilenen ebeveynlerle yaptığımız ücretsiz ön görüşmede (yüz yüze ya da telefon/Skype ​ile görüşebiliriz) siz sorununuzu aktarırsınız, ben çalışma yöntemim hakkında daha ayrıntılı bilgi veririm. Siz böyle bir çalışmadan yararlanabileceğinizi düşünüyorsanız, ben de belirttiğiniz sorununuzun çözümüne yardımcı olabileceğimi düşünüyorsam, birlikte çalışmaya karar veririz.

Bu çalışmalarda Parent Coaching Institute tarafından benimsenen bir tür sorgulama yöntemini (Appreciative Inquiry) kullanıyorum. Temellerini Pozitif Psikolojiden alan yöntem, dört aşamadan oluşur. Koç, her aşamadaki hedefe ulaşmak için sistematik bir yaklaşım benimser, gerekli noktalarda ebeveyni, çocuk gelişimi ve psikolojisine ilişkin konularda bilgilendirir. Söz konusu aşamaları şöyle özetleyebiliriz:

 

1. KEŞİF: Bu aşamada koç, birlikte çalıştığı ebeveynin güçlü yanlarını ve destek sistemlerini belirlemesine yardımcı olur.

2. HAYAL: Bu aşamada koç, birlikte çalıştığı ebeveynin hedeflerini, hayallerini, değerlerini netleştirmesine yardımcı olur.

3. TASARIM: Bu aşamada ebeveyn, koçun da desteğiyle hedeflerine ulaşmak için neler yapması gerektiğine karar verir, uygulamaya geçer, sonuçlar birlikte değerlendirilir. 

4. DEĞERLENDİRME ve KUTLAMA: Bu aşamada ebeveyn ile koç ulaşılan noktaya nasıl gelindiğini ve nasıl sürdürülebileceğini tartışırlar. Amaç, süreç içinde ebeveynin yaşadığı olumlu değişimlerin içselleştirilmesine ve pekişmesine destek olmaktır.

Çocuğumuzun değiştirmek istediğimiz bir özelliği varsa, önce kendimize bakmalı ve kendimizde  bu özelliğe ilişkin değiştirmemiz gereken bir şey olup olmadığını araştırmalıyız.  

C.G. Jung, Integration of the Personality 

Yarın çocuğunuzun anılarında yer alabilmek için, bugün onun hayatında olmalısınız. 
531 491 99 90 
bilgi@anababarehberi.com

Ana Baba Rehberi

bottom of page