
Seminer, Sohbet ve Atölyeler
Bütün anne babalar, hayatlarında yaptıkları en önemli işin çocuklarını yetiştirmek olduğunu söylerler. Bence, günümüz toplumunun tuhaf bir çelişkisi var. Hemen hiçbir iş, öncesinde eğitim almadan yapılmıyor, ama ebeveynlik ve çocuk gelişimi konularında eğitim almıyoruz. Çocuklar eski,
geniş ailelerde deneyimli büyüklerin desteğiyle büyütülüyordu, peki günümüz çekirdek ailesinde durum nedir? En meraklı ana babalar, sorularının yanıtlarını ebeveyn kitaplarından ve internetten bulmaya çalışıyor. Bu konuda birbiriyle çelişen bir çok yaklaşım, öneri ve bilgi kirliliği içinde yollarını bulmaya çalışıyorlar.
Amacım, çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimi konusunda anne ve babaların ihtiyaçlarına uygun bilimsel bilgiler vermek. Buna ek olarak, çocuklarımızla nasıl iletişim kurabileceğimizi, bir yandan huzurlu ve keyifli bir ilişki yürütürken bir yandan da gelecek için donanımlı, başarılı, sorumluluk sahibi, özgüvenli ve cesur bireyler olarak yetişmeleri için nasıl davranmamız gerektiğini uygulamalı bir şekilde aktarmak.
Seminerlerimi, bağlanma kuramını ve Jane Nelson'ın R. Dreikurs ve Adlerci psikolojiye dayanan "Pozitif Disiplin" yöntemini temel alarak hazırlıyorum.
Seminer Konuları
Bebek bekleyen ana babalara yönelik bu seminer dizisi, her biri bir buçuk saatlik dört toplantıdan oluşacak. Seminer dizisi boyunca ebeveynlik beklentileri, bağlanma kuramı, kendi anne babalarımızla ilişkilerimiz, bebeğimizle kuracağımız güven ilişkisinin önemi, ebeveynlerin kendi ihtiyaçları üzerinde konuşacağız. Ayrıca 0-1 yaş arası bebeklerin gelişim aşamaları, mizaçları, ağlama nedenleri ve nasıl müdahale
edileceği, uyku düzenlerinin oluşturulması ve oyun ihtiyaçları konularında bilgi aktaracak ve ana baba adaylarının sorularını yanıtlayacağım.
1-6 yaş arası çocukları olan anne babalara yönelik bu seminer dizisi, her biri, bir buçuk saatlik üç toplantıdan oluşacak. Seminer dizisi boyunca, bağımsızlaşma süreci ve benlik gelişimi, ayrılık kaygısı, duygu düzenlemesi ve öz-kontrol becerilerinin önemi ve ana babaların bu becerileri kazandırmak için neler yapabilecekleri, öfke nöbetleri, korkular, uyku ve beslenme rutinleri oluşturma, kişilik ve bireysel özellikler, akran ilişkileri, cinsel gelişim, dil becerilerinin, bilişsel ve sosyal becerilerin gelişimi ve ebeveynin bu gelişime nasıl destek olabileceği, anaokuluna uyum, pozitif disiplin yöntemleri gibi konularda bilgi aktaracak ve ana babaların sorularını yanıtlayacağım.
6-10 yaş arası çocukları olan anne babalara yönelik bu seminer dizisi, her biri iki saatlik iki toplantıdan oluşacak. Bu toplantılarda, okul çağı çocukların bilişsel duygusal ve sosyal becerilerinin gelişimi, okula uyum, ödev ve sorumlulukların yerine getirilmesini sağlayacak ebeveyn tutumları, akran ilişkileri, pozitif disiplin konularında bilgi aktaracak ve ebeveynlerin sorularını yanıtlayacağım.
OKUL BAŞARISINI SAĞLAYAN EBEVEYN TUTUMLARI
Öğrenci velilerine yönelik bu seminerde, bilimsel araştırmalara göre çocukların okul başarısını sağlayan ebeveyn tutumlarının neler olduğunu tartışacağız.
10 yaş üstü çocukları olan ana babalara yönelik bu seminer dizisi, her biri, iki saatlik üç toplantıdan oluşacak. Bu toplantılarda, ön ergenlik ve ergenlik dönemlerinde çocukların bedensel, duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimleri, öfke krizleriyle başetmek, cinsel gelişim, akran ilişkileri, tehlikeli alışkanlıklar, sınır ve kurallar koymak ve çocuğunuzun bunlara uyumasını sağlamak, pozitif disiplin konularında bilgi aktaracak ve ebeveynlerin sorularını yanıtlayacağım.
Bütün ana babalara yönelik bir seminer. Cezasız ve ödülsüz, uzun dönemli hedeflere ulaşmakta çok etkin bir disiplin yönteminin tanıtımı. Bu seminer, çocuğu bir yaşından büyük bütün ebeveynlerin ilgisini çekecektir.
Bütün ana babalara yönelik ikişer saatlik, altı toplantıdan oluşan bu atölye çalışması boyunca, bilgi aktarımının yanısıra çok sayıda uygulama yer alıyor. Çocukların davranışlarının arkasındaki nedenleri anlayıp buna yönelik tutum almanın yöntemleri, cezasız ve ödülsüz bir disiplin uygulamasının çalışmalarını yapacağız.
Eğitim sistemimizin en büyük sorunlarından biri de geçiş sınavları. Her yıl değişen sistemi izlemek, sistemin gereklerine uygun hedef ve stratejiler belirlemek, ergenlik dönemine girmiş çocuklarımıza sınavlara hazırlık sürecinde ve sonrasında destek olmak hepimiz için çok zor. Bu seminer dizisine katıldığınızda öncelikle sistemi net olarak kavramış olacak, sonra da hem bir gelişim psikolojisi uzmanı ve anne baba koçu hem de 2014-15 döneminde kızı TEOG sınavlarına girmiş bir anneden bu süreçte neler yapmanız gerektiğine ilişkin bilgiler edineceksiniz.
Atölyeler
BANA BİR SIR VER
Ressam Nurdan Likos ile birlikte yürüttüğümüz bu atölye çalışmalarında çocuklar günün temasına uygun bir resim yaparken ben de anne babalarıyla aynı tema çerçevesinde sohbet ediyorum.
Sohbetler
Anne babalarla çok çeşitli konularda bir saat boyunca sohbet ediyoruz, onların konuyla ilgili sorularına yanıt vermeye çalışıyorum. Sohbet konularımızdan bir kısmı:
-
Bebeğim neden ağlıyor?
-
Bebeğimin uyumasını nasıl sağlarım?
-
Çocuğumla oynamalı mıyım?
-
Okul öncesi çocuğumun öfke nöbetleriyle nasıl başa çıkarım?
-
Kendi öfkemi nasıl kontrol edebilirim?
-
Çocuğumun ayrılık kaygılarını nasıl yatıştırırım?
-
Çocuğum okula hazır mı?
-
Çocuğumun özsaygısını ve özyönetim becerilerini nasıl geliştirebilirim?
-
Çocuğuma nasıl okuma alışkanlığı kazandırabilirim?
-
Çocuğumun bilgisayar ve telefon kullanımını nasıl denetlemeliyim?
-
Ödev savaşları nasıl biter?
-
Çocuğuma bağırmadan sesimi nasıl duyurabilirim?
-
Ergenlik krizleriyle nasıl başa çıkabilirim?
-
Çocuğumu nasıl motive ederim? Övgüler işe yarar mı?
-
Ayrılık, boşanma ve kayıplarda ne yapmalıyım?
-
Çocuğumu ne sıklıkta ödüllendirmeli/cezalandırmalıyım?
-
Çocuğumun özgüvenini nasıl geliştirebilirim?
-
Ergenlik dönemindeki çocuğumla nasıl iletişim kurabilirim?


